Deep Brain Stimulation (DBS) bij Parkinson
DBS (DBS betekent ‘Deep Brain Stimulation’ – Diepe Hersenstimulatie) is een instelbare en omkeerbare behandeling waarbij één of twee geleidingsdraden via een kleine opening in de schedel in dieper gelegen hersenstructuren worden geplaatst, meestal in een gebied dat de ‘nucleus subthalamicus’ heet. Deze geleidingsdraad(-draden) wordt(en) via een verlengkabel aangesloten op een klein apparaat dat ‘neurostimulator’ heet (vergelijkbaar met een pacemaker). De neurostimulator wordt tijdens een operatie onderhuids vlak onder het sleutelbeen of in de buikstreek geïmplanteerd. Het systeem kan in zijn geheel worden geïmplanteerd, waarbij de geleidingsdraad(-draden), de verlengkabel(s) en de neurostimulator niet buiten het lichaam te zien zijn.
Wanneer de neurostimulator wordt aangezet, produceert het elektrische pulsen die naar de hersenen worden gestuurd. Deze manier van elektrische stimulatie leidt tot blokkering van de signalen die de oorzaak vormen van de invaliderende motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. De mate van stimulatie kan met behulp van een patiëntenprogrammeerapparaat worden aangepast. Dit gebeurt in goed overleg met de behandelende arts. De patiënt moet nog steeds medicatie gebruiken, maar vaak in een veel lagere dosis.
DBS-therapie is het meest effectief bij patiënten jonger dan 75 jaar. Als de Parkinson-symptomen niet langer met medicatie onder controle te houden zijn (bijvoorbeeld tremor, die heel goed op DBS kan reageren) of als de medicatie te veel bijwerkingen geeft, dan kan de patiënt in aanmerking komen voor deze behandeling, zelfs in een vroeg stadium van de ziekte.
Implantatie elders
Beoordeling of men geschikt is voor DBS en de eventuele opereratie vinden elders plaats (Tilburg, Enschede, Gent, Leiden-Den Haag, Amsterdam of Groningen). Het DBS-systeem wordt meestal pas een paar weken na de operatie aangezet. Vanaf dat moment behoren de symptomen van de patiënt af te nemen. Het meest optimale resultaat wordt gewoonlijk pas bereikt wanneer de patiënt verscheidene programmeersessies achter de rug heeft met de zorgverlener die het apparaat programmeert. Bij het instellen van de stimulator zoeken wij naar de juiste frequentie, duur en sterkte van de stroomstootjes in de stimulator. De eerste instellingen zijn al getest gedurende de operatie.
In het begin wordt niet meteen altijd de juiste instelling gevonden. We passen in samenspraak met u en op geleide van de resultaten de instellingen steeds een beetje aan. De stimulator wordt uiteindelijk op de meest geschikte stand ingesteld. Het afstellen van de stimulator neemt veel tijd in beslag en het duurt vaak drie tot zes maanden voordat de optimale instelling is bereikt.
Instellen in Zeeland
Aangezien het telkens moeten afreizen naar de plek waar men geopereerd is als vermoeiend en belastend ervaren wordt kan het instellen nu ook in het ADRZ te Goes. Neurologen Sips en mw. dr. Ruitenberg hebben zich bekwaamd in het afstellen van de DBS. De apparatuur daarvoor is in Goes aanwezig.
Gebruikt u medicijnen voor de ziekte van Parkinson, dan worden deze aangepast om een goede balans tussen de werking van de stimulator en de medicijnen te vinden. De medicijnen kunnen bijna nooit helemaal worden gestopt.
De nieuwe situatie vergt van iedereen aanpassingen. Vaak zijn de verwachtingen van de neurostimulator hooggespannen. Natuurlijk hopen u en uw naaste omgeving op een snelle verbetering van uw situatie. Realiseert u zich dat er veel tijd en geduld van u gevraagd wordt. In de praktijk blijkt dat er vaak een lange weg te gaan is. Bovendien wordt niet altijd het gewenste resultaat bereikt. Naast een vermindering van de bewegingsstoornissen en een verbetering van uw levenskwaliteit, kunnen er ook ongewenste effecten optreden die hiervoor al genoemd zijn.
Zie ook: Brochure over DBS van de fabrikant Medtronic®