Hyperhidrosis en botuline-toxine
Sommige mensen kunnen echt heel veel last hebben van overmatig zweten. Bij de minste of geringste (in)spanning loopt het zweet met straaltjes uit de oksel of van de handen. Als alle gebruikelijke middelen van huisarts of dermatoloog niet (meer) helpen is behandeling met botuline-toxine een optie. De botuline-toxine wordt met naaldjes in geringe hoeveelheden in de huid gespoten en blokkeert daar de zenuw die de zweetklieren aanstuurt. De zweetklier werkt dan niet meer. De hyperhidrosis wordt daarmee aanzienlijk verminderd. Reeds enkele dagen na de behandeling is het resultaat merkbaar. Het effect houdt gemiddeld 6-12 maanden aan.
- Aluminiumhoudende crèmes en oplossingen: deze worden op de huid aangebracht. Deze behandeling is eenvoudig maar het effect is sterk wisselend.
- Iontoforese: Bij deze techniek wordt in speciaal ontwikkelde apparatuur een elektrische stroom door een bakje met kraanwater geleid. Door de handen of voeten gedurende enige tijd in dit bakje te houden wordt (waarschijnlijk) het zweetkanaaltje tijdelijk afgesloten. Het effect houdt enkele dagen aan. De therapie is thuis goed uit te voeren, maar is in de praktijk alleen geschikt voor de handen en voeten.
In principe kan de botuline-toxine worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan. Behandeling van voeten en handen is meestal pijnlijk zodat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.
Wat doet botuline-toxine met de zweetklieren?
Botuline toxine blokkeert het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt geheel. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken. Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen te vervangen.
Veiligheid en bijwerkingen.
Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Botuline-toxine beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor. Sommige mensen die behandeld zijn met botuline-toxine hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard. De injecties in de huid zijn pijnlijk, vooral bij behandeling van de handpalmen of voetzolen. Hier is meestal verdoving nodig. In de oksels worden de prikjes beter verdragen.
Effect bij iedereen ?
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de klachten worden bereikt die de kwaliteit van leven van de patiënten verbeterd. Bij een kleine minderheid van de patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen m.b.t. hun verwachtingen van de therapie.
Hoe verloopt de behandeling ?
Stap 1.
Een dag van tevoren scheert u de okselbeharing weg
Stap 2.
Er kan een jodium-zetmeel test worden uitgevoerd door de KNF-laborant. In de okselholten wordt een jodiumoplossing aangebracht die ven moet drogen. Vervolgens wordt zetmeel over de jodium gepoederd. Waar de huid zweet produceert kleurt de zetmeel nu zwart. Zo kan precies het huidgebied afgebakend worden dat we gaan behandelen.
Stap 3.
In het gemarkeerde huidgebied wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline-toxine oplossing met een fijne naald zeer oppervlakkig in de huid gespoten.
De behandeling is nu voltooid. Wanneer U de behandeling voor de eerste keer onderging zal de behandelend arts u na 4-6 weken telefonisch contacteren om het resultaat te vernemen. Daarna geeft u zelf aan wanneer u de indruk hebt dat het weer uitgewerkt raakt.
Verwijzing nodig ?
Ja. Liefst van een dermatoloog of anders via de huisarts.