Acute hersenhulp
De acute hersenhulp is georganiseerd volgens de landelijke “best practice”. De Spoedeisende Hulp te Goes heeft standaard een traumakamer gereserveerd voor acute hersenhulp en er is opnamegarantie op de acute stroke-unit. Er kan 24 uur per dag direct CT scanning plaatsvinden. Ook kan z.g. CT-angiografie in Goes plaatsvinden.
Op indicatie vindt behandeling van het bloedstolsel in de hersenen plaats met behulp van medicijnen die rechtstreeks in de bloedbaan worden gebracht (trombolyse). Nieuw is dat mensen met een herseninfarct die aan bepaalde criteria voldoen door te sturen naar het Erasmus MC voor z.g. trombectomie. Men probeert dan het “propje” te verwijderen middels cathethers. Zo werd in 2016 gerealiseerd dat de Zeeuwse patiënt gemiddeld 105 minuten na het ontstaan van de uitval op behandeltafel in Rotterdam kan komen te liggen. Lees ook eens het artikel in de PZC hierover.
Verder is er grote expertise aanwezig op het gebied van vaatchirurgie (b.v. van de halsvaten), cardiologische evaluatie en detectie van vaatverstoppingen (emboliedetectie). Hierdoor is een patiënt met een beroerte in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis verzekerd van de best denkbare behandeling in de regio. Indien er neurochirurgisch ingrijpen noodzakelijk is wordt er samengewerkt met de universitaire centra te Rotterdam en Antwerpen.
Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis heeft door de jaren heen ruime medische en verpleegkundige ervaring opgebouwd. De combinatie van deze expertise en nazorg op maat in samenwerking met regionale zorgaanbieders, zorgt er voor dat de opnameduur voor patiënten verantwoord kort is.
Er worden jaarlijks zo’n 650 mensen met een beroerte of TIA opgenomen.
Naast de acute hersenhulp behandelt de afdeling Neurologie alle reguliere neurologische aandoeningen. De wachtlijsten voor de polikliniek zijn teruggebracht tot gemiddeld drie weken, met ruimte voor spoedbehandeling van acute problematiek. Jaarlijks bezoeken circa 8000 patiënten voor het eerst de poliklinieken van de afdeling Neurologie. De verpleegafdeling Afdeling E (Goes) behandeld jaarlijks circa 2000 patiënten. Ook worden jaarlijks 800 mensen door de afdeling Neurologie opgenomen voor dagbehandeling.