CVA-ketenzorg Midden en Noord Zeeland U kunt hieronder doorklikken voor de informatie die u zoekt.
Inleiding
U of één van uw familieleden heeft onlangs een beroerte gehad. In de regio Midden en Noord Zeeland werken verschillende zorginstellingen met elkaar samen om mensen die een beroerte hebben gehad op het juiste moment de juiste zorg te verlenen. Samen vormen deze zorginstellingen de CVA-keten. Op deze pagina leest u hoe de zorg binnen deze CVA-keten georganiseerd is. De informatie is ook samengevat in de brochure Houvast-Hersenletsel.
Wat is een CVA?
De afkorting ‘CVA’ betekent ‘Cerebro Vasculair Accident’. Of in gewoon Nederlands: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Vaak spreekt men ook wel van een beroerte of een attaque. Welke naam ook wordt gebruikt, in medische zin gaat het meestal om één van de volgende twee gebeurtenissen:
- Een herseninfarct, waarbij een bloedvat in de hersenen door een bloedpropje verstopt is geraakt.
- Een hersenbloeding, waarbij een bloedvat is gebarsten.
Bij beide vormen van een CVA treedt beschadiging van delen van de hersenen op.
Een CVA kan ingrijpende gevolgen hebben. Welke gevolgen optreden en in welke mate is onder meer afhankelijk van het deel van de hersenen dat beschadigd is.
Transmurale CVA-ketenzorg
De zorgverlening aan een CVA-patiënt is transmuraal. Transmurale zorg wil simpelweg zeggen: zorg door de muren heen. Door de muren van instellingen, organisaties en praktijken. De zorg start in het ziekenhuis en wordt voortgezet in de thuissituatie, het verpleeghuis of het revalidatiecentrum. Daarbij wordt het behandelbeleid binnen de verschillende instellingen nauw op elkaar afgestemd.
Hoe werkt deze keten nu in de praktijk?
Wanneer een patiënt wordt opgenomen in het Admiraal De Ruiter Ziekenhuis (ADRZ), verblijft deze op een afdeling die speciaal is ingericht voor CVA-patiënten, de Stroke Unit. Het verblijf op deze afdeling duurt maximaal 10 dagen (op een enkele uitzondering na). De Stroke Unit van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis is als eerste in Nederland extern gecertificeerd voor de zorg aan patiënten met een beroerte. De keten vanaf de SEH tot en met het ontslag voldoet dus aan de eisen van de Helsingborg Declaration. Een multidisciplinair team bestaande uit neuroloog, revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, neuropsycholoog, verpleging en de CVA-verpleegkundige bekijkt vervolgens welke plek in de keten na ontslag uit het ziekenhuis de juiste is. Dit kan zijn de thuissituatie met of zonder thuiszorg. Soms is revalidatie na de ziekenhuisopname nodig. Dit kan poliklinisch bij Revant De Lindenhof of in dagbehandeling in de een van de verpleeghuizen zoals de Cornelia (Zierikzee), Ter Weel (Goes), Ter Valcke (Goes), ‘t Gasthuis (Middelburg) of Ter Reede (Vlissingen). Het kan ook nodig zijn dat een tijdelijke opname volgt op de speciale CVA-afdeling in de eerder genoemde verpleeghuizen of in het revalidatiecentrum De Lindenhof te Goes. De overplaatsing vanuit het ziekenhuis naar één van deze ketenpartners gebeurt altijd in overleg met patiënt en familie.
De schakels in de keten
De schakels (organisaties, afdelingen en diensten) die samen de CVA-keten vormen, worden hieronder toegelicht.
Transmuraal CVA-verpleegkundigen
Vanaf het moment dat een CVA-patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt een CVA-verpleegkundige ingeschakeld. Dit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is op het gebied van de zorgverlening rondom patiënten die een beroerte hebben gehad.
Zij zorgt ervoor dat elke patiënt zich op het juiste moment op de juiste plek binnen de CVA-keten bevindt. Zij is door de gehele keten de contactpersoon voor de patiënt en zijn familie en zij geeft voorlichting, begeleiding en informatie. Ook wordt de patiënt door haar poliklinisch teruggezien op een van de locaties van het ADRZ (Goes, Vlissingen of Zierikzee).
De stroke unit
De stroke unit in het ADRZ te Goes is een afdeling die gespecialiseerd is in onderzoek en behandeling van CVA-patiënten. De stroke unit maakt deel uit van de afdeling neurologie. Door de snelle en toegespitste procedure op de stroke unit kunnen patiënten die een CVA hebben doorgemaakt, sneller voor een aanvullende revalidatieperiode worden overgeplaatst naar de verpleeghuizen, De Lindenhof of naar huis met thuiszorg.
Voordat een patiënt het ziekenhuis kan verlaten, vinden op de stroke unit verschillende onderzoeken plaats om de oorzaak van het CVA vast te stellen. Doorgaans gaat het om (een deel van) de volgende onderzoeken: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, EEG, CT-scan, duplexscan en – indien nodig – een cardiologisch onderzoek en een MRI-scan. Neurologen en verpleegkundigen zorgen voor een intensieve bewaking van de patiënt. De neuroloog coördineert de medische zorg. Voor meer informatie over deze onderzoeken kunt u terecht bij de stroke-verpleegkundige op de afdeling.
Kenmerkend voor de stroke unit is dat al heel snel wordt begonnen met de revalidatie. Hierbij werken neuroloog, revalidatiearts, CVA-verpleegkundige, stroke-verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, neuropsycholoog en verpleegkundigen in teamverband samen.
CVA-afdeling verpleeghuizen
In de verpleeghuizen zijn afdelingen speciaal ingericht voor mensen die een beroerte hebben gehad. Indien een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis naar deze CVA-afdeling gaat, zorgt de CVA-verpleegkundigen ervoor dat de overplaatsing geregeld wordt.
Op de CVA-afdeling in het verpleeghuis wordt een specifiek op de patiënt afgestemd revalidatieprogramma samengesteld. Diverse zorgverleners zoals verpleeghuisarts, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, psycholoog, activiteitenbegeleider en verpleging zijn hierbij betrokken. Uiteraard vindt daarbij afstemming plaats met het revalidatieprogramma dat in het ziekenhuis gestart is. Het doel van het revalidatieprogramma is te zorgen dat de patiënt zo snel mogelijk naar de eigen thuissituatie kan terugkeren. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt samen met de patiënt en zijn familie naar andere mogelijkheden gezocht.
Revant de Lindenhof
Indien een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis naar De Lindenhof wordt verwezen, kan dit betekenen dat de patiënt in het revalidatiecentrum wordt opgenomen. Daarnaast is het mogelijk dat de patiënt vanuit de thuissituatie voor therapie naar het revalidatiecentrum gaat.
De overplaatsing naar het revalidatiecentrum wordt geregeld door de revalidatiearts. Binnen De Lindenhof wordt door diverse zorgverleners, zoals revalidatiearts, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, psycholoog en verpleging, een gezamenlijk revalidatieprogramma samengesteld. Het programma wordt weer zo goed mogelijk afgestemd op de behandeling die in het ziekenhuis gestart is.
Thuiszorgorganisaties
Het is mogelijk dat bij terugkeer naar de thuissituatie vanuit het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum, zorg nodig is. De CVA-verpleegkundige inventariseert samen met de patiënt en zijn familie de benodigde zorg en vraagt deze zorg aan.
CVA-nazorgpolikliniek
Eenmaal teruggekeerd in de thuissituatie hebben CVA-patienten en hun naasten vaak veel vragen. Dit kunnen vragen zijn over het lichamelijk functioneren en de eventuele problemen die daaruit volgen. Ook kunt u hierbij denken aan emotionele gevolgen en veranderingen in gedrag en karakter.
De neuroloog en de transmuraal CVA-verpleegkundige houden spreekuur voor alle patiënten die na ontslag uit het ziekenhuis thuiskomen.
Voorafgaand aan het spreekuur wordt de patiënt gevraagd thuis vragenlijsten in te vullen. Met de uitkomsten van deze vragenlijst kunnen de behandelaars een indruk krijgen van de eventuele problemen. Het spreekuur is ook bedoeld voor uw naaste(n). Kom dus liever niet alleen, maar neem indien mogelijk iemand mee. Als u naar het spreekuur komt, wilt u dan ook een lijstje meenemen van uw medicijnen?
Iedere CVA-patiënt krijgt nazorggesprekken met een CVA-nazorgcoördinator van de thuiszorgorganisatie aangeboden om in de thuissituatie te worden bijgestaan.
AWBZ, WMO en eigen bijdrage
Zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en hospices valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Zo ook lichamelijke verzorging, medisch technische zorg en palliatieve zorg thuis. Om voor deze zorg in aanmerking te komen is een indicatie vereist. Deze indicatie geeft aan dat u volgens de wet recht hebt op de aangevraagde zorg. De indicatie dient te worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De CVA-verpleegkundige van het ziekenhuis zal dit voor u doen. Na enige tijd wordt u door het CIZ schriftelijk op de hoogte gesteld van het genomen indicatiebesluit.
Voor AWBZ-zorg bent u een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd. Vanaf het moment dat u medisch gezien geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft wordt deze eigen bijdrage in rekening gebracht door het Zorgkantoor, het uitvoeringsorgaan van de AWBZ. Uw behandelend arts bepaalt op welk moment u medisch gezien bent uitbehandeld in het ziekenhuis.
Huishoudelijke ondersteuning valt onder de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Hebt u alleen huishoudelijke hulp nodig, dan dient u dit zelf te regelen. De aanvraagprocedure voor huishoudelijke hulp verschilt per gemeente. Ook verschilt per gemeente of u al dan niet een eigen bijdrage in rekening wordt gebracht. Op www.regelhulp.nl kunt u informatie vinden over de procedures binnen uw gemeente.
Indien u meer wilt weten over de AWBZ, WMO en eigen bijdrage kan de CVA-verpleegkundige u meer informatie geven.
Contact
Ongeacht waar u zich binnen de CVA-keten bevindt, de CVA-verpleegkundige is altijd uw contactpersoon.
CVA-ketencoördinator
De coördinator is verantwoordelijk voor het monitoren en borging van de zorgketen voor CVA-patiënten in de regio Midden en Noord Zeeland. De coördinator geeft daarbij leiding aan de projectorganisatie van de zorgketen en is verantwoordelijk voor het signaleren van nieuwe ontwikkelingen en de evaluaties en vertaalt deze in beleid-/projectvoorstellen en adviezen.
Tot slot
Voor meer informatie over een CVA kunt u terecht op www.hartstichting.nl en op www.cva-zeeland.nl . Voor meer informatie over de samenwerkende organisaties binnen de CVA-keten, kunt u terecht bij de CVA-verpleegkundige.