Terug

Electromyografie (EMG)

Inleiding

Een electromyografie (EMG) is een onderzoek waarbij de werking van de zenuwbanen en spieren gemeten en geregistreerd wordt. Hiermee proberen we achter de oorzaak van uw klachten te komen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant(e) KNF en eventueel een klinisch neurofysioloog.

Voorbereiding

  • omdat we z.g. plakkers gebruiken mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotions, olie of vette crèmes op de huid van armen en benen smeren;
  • de functie van de zenuwen hangt onder andere af van de temperatuur. Armen en benen moeten warm genoeg zijn om het onderzoek goed te kunnen beoordelen.  Hier kunt u zelf bij helpen door op weg naar de afspraak de armen en benen te  bedekken en op tijd te komen zodat u gelegenheid heeft om even op te warmen. Is de temperatuur nog te laag, dan zullen de onderzoekers de armen en/of benen van tevoren opwarmen met warm water of warmtekussens;
  • indien u bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan de onderzoekers.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt verricht door een speciaal opgeleide laborant, meestal samen met een neuroloog/klinisch neurofysioloog. Zij zullen de procedure nog eens uitleggen. Het onderzoek duurt 15 tot 90 minuten en kan bestaan uit een zenuwgeleidingsonderzoek, een spieronderzoek of de combinatie hiervan.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek bestaat meestal uit een zenuwgeleidingsonderzoek (neurografie) die vaak door de KNF-laborant(en) wordt uitgevoerd en soms een aanvullend een spieronderzoek (myografie). Dit laatste wordt gedaan door de klinisch neurofysioloog.

Zenuwgeleidingsonderzoek (neurografie)

Om de zenuwgeleiding te meten, wordt eerst de huid op een aantal plaatsen ontvet met een korrelige creme. De reactie van de zenuw of spier wordt hier gemeten met elektroden (plakkers, kleine metalen plaatjes en/of ringetjes) die op de huid zijn aangebracht en met draden verbonden aan het EMG-toestel. Op verschillende plaatsen op de huid, boven een spier, worden elektroden geplaatst. U krijgt via een apparaatje (stimulator) kleine stroompulsjes toegediend. Deze stroompulsjes kunnen soms wat onaangenaam aanvoelen, maar zijn ongevaarlijk. De elektroden vangen het signaal op en geven het door aan de computer. De signalen komen als een grafiek op het beeldscherm.

Spieronderzoek (myografie)

Om de spieractiviteit te onderzoeken, wordt gebruik gemaakt van een dunne naald elektrode, waarmee de spier wordt aangeprikt. Dit kan wat gevoelig zijn. Op aanwijzingen van de arts moet u de spier aanspannen of juist ontspannen. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit van de spier door het meetapparaat zowel in geluid omgezet als op beeld weergegeven.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis gaan of uw dagelijkse bezigheden hervatten.

ADRZ

Zowel op de locatie Goes als Vlissingen beschikken we over een EMG-toestel.

Naar boven

Electromyografie (EMG)